Höstmöte med Camilla Wolgers

Klicka på bilderna nedan för att förstora dem.

Så har nu Småbrukare i Östergötlands höstmöte gått av stapeln. När alla hade fått sitt kaffe och huggit in på det goda brödet, presenterade Stefan Thorslund vår gäst: Camilla Wolgers. Hon hade rest hit ända från Jämtland, närmare bestämt från Öhn utanför Strömsund.

Hon berättade livfullt om sitt liv som småbrukare där. När hon växte upp, köpte pappan Beppe Wolgers gården. De tillbringade halva året där och andra halvan på Lidingö, där de kom ifrån. Han ville lära sig bondlivet från grunden. Efter hans förtidiga död, såldes gården,för att ett antal år senare köpas tillbaka av Camilla. Hon berättade hur de började med några utegrisar (nytt på den tiden) och byggde upp en slakteriverksamhet i mindre skala. Så småningom kom det att omfatta även andras grisar, och allt såldes direkt till kunderna. Det var inga problem med avsättningen.

Hon betonade fördelen med att inte vara infödd och upplärd i hur det alltid varit. Hon har varit ifrågasättande och vågat prova egna idéer. Och såklart ibland mötts av misstänksamhet.

Hon förmedlar entusiasm och uppmanade oss att inte huka inför myndighetspersoner. Att inte skämmas, utan placera diskussionen på den egna nivån. Ifrågasätta vilka kunskaper som ligger bakom tokiga beslut och regler, utan att för den skull vara obstinat. Värdera sin egen kunskap.

Numera driver hon och familjen en granngård till den ursprungliga, med djur, Bed & Breakfast (5 bäddar) café o restaurangverksamhet med egna produkter, och en utställning om pappan, Beppe Wolgers.

En ny idé har börjat spira; det behövs en utbildning i lantbruk för ungdomar. Camilla poängterar detta med helhetssyn och att man får lära sig alla sysslor på ett småbruk. Hon vill dra in kommunen på så sätt att livsmedelsprodukterna ska köpas till skolor och äldreomsorg. Dock har politikerna inte snappat upp helhetsperspektivet, utan tänker i kortkurser med specialinriktningar.
Ett uppskattat föredrag med frågor diskussion efter. Man kan även gå in på deras hemsida: wolgersvarldshus.se

Efter detta tog Olof Fahlander till orda. Han representerar en förening som heter Omställning Linköping. Han berättade om deras verksamhet och vill gärna ha ett samarbete med Småbrukarna. Föreningen vill bl a få till stånd större utflyttning från städerna, och verka för odling av mat i städerna. Målet är ett hållbart samhälle som klarar sig även när oljan tagit slut.

Ett lyckat möte med tankar att ta med hem.


Eva Nordh Furenhed.